inside-banner

صادرات و واردات مواد اولیه نساجی

مراحل انتقال بار، جابه‌جایی، بارگیری و ارسال کالا به مقصد نهایی نیازمند مراحل متفاوتی است که باید با ترتیب و استانداردهای خاصی انجام شوند؛ بنابراین صادرات و واردات مواد اولیه نساجی باید با رعایت استانداردهای جهانی و توسط یک شرکت باربری بین المللی معتبر انجام شود. در این مسیر شرکت هنزا ناو دریا با عرضه خدمات تخصصی حمل‌و‌نقل بین‌المللی کنار شما خواهد بود.

نمایندگی ها
  • بندرعباس

    بندرعباس-بلوار امام خمینی- مابین سه راه سازمان و سه راه بلوکی-ساختمان پاداش-طبقه ۴-واحد ۴۰۱

  • بندر چابهار

    بندر چابهار- بلوار امام- روبروی بانک ملت مرکزی- بازرگانی محمد رسول تحویلداری

  • بندر خرمشهر

    بندر خرمشهر- خیابان مطهری- چهارراه نقدی- جنب رستوران رضا- آقای مزرعه

  • بندر امام خمینی (ره)

    بندر امام خمینی- ساختمان اداری گمرک-بیمه دی

  • بندر بوشهر

    بندر بوشهر- خیابان ساحلی - بلوار مهربان - پلاک ۱۴۹

آشنایی با انواع روش‌های حمل‌ونقل برای صادرات و واردات مواد اولیه نساجی

مواد اولیه نساجی از جمله کالاهایی هستند که برای انتخاب روش ارسال هیچ‌گونه محدودیتی ندارند. در نتیجه برای صادرات و واردات این کالا از هر نقطه، مانند حمل بار از چین به ایران می‌توانید از میان انواع روش‌های زمینی، هوایی، دریایی و ریلی، روش مناسب را انتخاب کنید. 
نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی هنزا ناو دریا با اخذ مجوز فعالیت حرفه‌ای از سازمان بنادر و دریانوردی و همچنین سازمان گمرکات جمهوری اسلامی ایران در زمینه صادرات و واردات مواد اولیه نساجی با استفاده از هریک از روش‌های حمل زمینی، دریایی، هوایی و ریلی کنار شما عزیزان خواهد بود. کارشناسان ما بعد از بررسی نوع محموله، حجم بار و مسافت بین مبدا و مقصد، بهترین روش برای حمل‌ونقل مواد اولیه نساجی را به شما معرفی خواهند کرد.

حمل و نقل دریایی؛ بهترین روش صادرات و واردات برای محموله‌های سنگین نساجی

روش حمل دریایی برای جابه‌جایی محموله‌های سنگین و حجیم و مواقعی که محدودیت و فشاری از نظر زمانی برای صادرات و واردات مواد اولیه نساجی وجود ندارد، بهترین انتخاب است. این روش هزینه‌های کمتری نسبت به سایر روش‌ها دارد. 
با انتخاب روش حمل‌ونقل دریایی امکان جابه‌جایی محموله‌هایی با حجم و وزن بالا را خواهید داشت. البته توجه داشته باشید که زمان جابه‌جایی بار در روش حمل دریایی، نسبت به سایر روش‌های حمل‌ونقل بین‌المللی طولانی‌تر است.

حمل و نقل دریایی بین المللی

حمل هوایی؛ سریع‌ترین روش برای واردات و صادرات مواد اولیه نساجی

یکی از سریع‌ترین و امن‌ترین روش‌های حمل‌ونقل مواد اولیه، روش حمل هوایی است. این روش هزینه‌های بیشتری نسبت به سایر روش‌های حمل‌ونقل دارد؛ بنابراین در‌صورت طولانی بودن مسافت و سنگین بودن محموله، این روش برای صادرات و واردات مواد اولیه نساجی مقرون‌به‌صرفه و چندان مناسب نخواهد بود. 
همچنین شما می‌توانید از حمل هوایی برای کشورهای نزدیک به ایران همچون ارسال بار از دبی به ایران نیز اقدام کنید. در‌صورت داشتن محدودیت وقت و زمانی‌ که سرعت تحویل محموله مهم است، استفاده از روش حمل هوایی برای حمل‌ونقل بین‌المللی مواد اولیه نساجی توصیه می‌شود.

حمل و نقل هوایی بین المللی

حمل و نقل جاده‌ای و ریلی؛ مطمئن و کم‌هزینه برای صادرات و واردات مواد اولیه نساجی

در‌صورتی‌که واردات یا صادرات مواد اولیه نساجی از/به کشورهای همسایه انجام می‌شود و مسیر کوتاه است روش حمل‌ونقل زمینی (جاده‌ای و ریلی) روشی مناسب و مقرون‌به‌صرفه برای جابه‌جایی محموله مورد‌نظرتان خواهد بود. 
به‌طورکلی این روش برای ارسال بار به کشورهای همسایه و مسیرهای کوتاه مناسب است. حمل زمینی بهترین گزینه برای جابه‌جایی محموله‌های کم حجم محسوب می‌شود و نسبت به روش حمل هوایی هزینه‌های کمتری دارد. استفاده از این روش برای مسافت بالا و کالاهای حجیم مناسب نخواهد بود.

حمل و نقل زمینی بین المللی

حمل و نقل ترکیبی کالا؛ ارسال انواع محصولات با سرعت بالا

شرکت حمل و نقل ترکیبی مانند هنزا ناو دریا با ایجاد سرویس حمل چند وجهی، برای تاجران این امکان را فراهم کرده تا محموله مورد‌نظر خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن ارسال یا دریافت کنند. شرکت‌های فعال در زمینه خرید و فروش بین‌المللی یا صنایع نیازمند به مواد اولیه خاص به حمل ترکیبی نیاز دارند.

حمل و نقل ترکیبی بین المللی

آمار صادرات و واردات مواد اولیه نساجی در ایران 

بر‌اساس داده‌های ارائه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات پارچه و مواد اولیه نساجی در ایران، طی 6 سال گذشته 6 برابر شده است. با بالا رفتن آمار واردات مواد اولیه نساجی، نقش استفاده از خدمات حمل‌ونقل بین‌المللی و انتخاب روش مطمئن برای جابه‌جایی سالم و به‌موقع این کالا نیز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. برای انتخاب بهترین روش و مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی برای صادرات و واردات محموله‌های حاوی مواد اولیه نساجی می‌توانید با کارشناسان شرکت هنزا ناو دریا در تماس باشید. 

انتخاب بهترین روش حمل‌ونقل برای واردات و صادرات مواد اولیه نساجی 

انتخاب بهترین روش حمل‌ونقل برای واردات و صادرات مواد اولیه نساجی به عوامل مختلفی مانند وزن و حجم محموله، زمان تحویل کالا، مسافت مبدا تا مقصد و شرایط خاص در معامله بستگی دارد. برای اینکه بتوانید بهترین روش را با در نظر گرفتن کلیه این موارد انتخاب کنید، نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی هنزا ناو دریا کنارتان خواهد بود.
با استفاده از خدمات سرویس‎های کانتینری دریایی (LCL, FCL)، بهره‌گیری از کلیه خدمات حمل‌و‌نقل دریایی، هوایی، زمینی، چند وجهی و ترانزیت کالا، استفاده از سرویس‌های Door to Door برای محموله‌های صادراتی و وارداتی هانزا خیالتان از دریافت به‌موقع و سالم محموله‌های تجاریتان راحت خواهد بود. همچنین با وجود سرویس‌های متنوع در نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی هنزا ناو دریا، مانند سرویس‌های محمولات فلّه (Break Bulk) و استفاده از کانتینرهای ویژه، این امکان را دارید که از کلیه روش‌های حمل‌ونقل برای صادرات و واردات مواد اولیه نساجی استفاده کنید. 

شرکت نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی هنزا ناو دریا صرفا خدمات حمل و نقل دریایی، هوایی، زمینی، چند وجهی و تزانزیت کالا را ارائه میدهد.

سوالات متداول

بهترین روش حمل برای واردات و صادرات مواد اولیه نساجی کدام است؟

با توجه به حجم و وزن محموله، مسافت و محدودیت زمانی بهترین روش حمل برای واردات و صادرات مواد اولیه نساجی متفاوت است. در صورت نداشتن محدودیت زمانی و حجیم بودن محموله بهتر است از روش مطمئن و کم هزینه حمل و نقل دریایی استفاده کنید.

واردات و صادرات مواد اولیه نساجی با روش حمل و نقل دریایی چقدر زمان می برد؟

پاسخ این سوال ارتباط مستقیمی با فاصله، مسیرهای حمل و نقل و رویه های گمرکی دارد؛ بنابراین نمی توان به صورت دقیق گفت که زمان مورد نیاز برای حمل و نقل دریایی مواد اولیه نساجی چقدر است.

آیا برای حمل و نقل بین المللی مواد اولیه نساجی نیاز به دریافت بیمه است؟

بله؛ به دلیل ریسک های موجود در حمل و نقل بین المللی مانند آسیب به محموله یا دزدی، بهتر است برای جلوگیری از هر گونه خسارت محموله صادراتی خود را بیمه کنید. همچنین بیمه پوشش مناسبی برای جبران زیان های ناشی از تاخیر های احتمالی و هزینه های غیر منتظره خواهد بود.