دانشنامه ترابری

کانتینر چیست و چه انواعی دارد؟

کانتینر، به عنوان یک نوآوری برجسته در صنعت حمل و نقل کالا، در سال ۱۹۵۵ توسط مالکوم مک لین به صورت کانتینرهای فولادی طراحی شدند. از آن زمان تاکنون از کانتینرها برای حمل و نقل انواع کالا و محصولات استفاده می شود. کانتینرها یکی از ابزارهای اصلی حمل و نقل بین المللی محسوب شده و در صنایع حمل و نقل و تجارت بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. در مقاله ای که پیش روی شماست، توضیح کاملی در مورد کانتینر چیست و انواع کانتینر آورده شده است. از شما خوانندگان عزیز دعوت می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
توضیح کانتینر چیست و چه انواعی دارد در مجله هانزا

کانتینر چیست؟ ابزاری برای حمل و نقل کالا

کانتینر حمل‌و‌نقل (به انگلیسی: shipping container) جعبه فلزی بزرگ با ابعاد استاندارد است که کالا در آن قرار داده می‌شود. انواع کالا به وسیله کانتینر با استفاده از روش‌های حمل‌ونقل زمینی، دریایی یا هوایی جابه‌جا می‌شود. کانتیتر‌ها از فولاد کورتن ساخته می‌شوند. فولاد کورتن، آلیاژ فولادی ویژه‌ای است که در برابر خوردگی و سایر عناصر خشن طبیعت مقاومت می‌کند. اگر قصد حمل‌ونقل انواع کالا به کمک کانتینر را دارید، باید از قبل بوکینگ کنید. بوکینگ کانتینر به معنای رزرو یک کانتینر برای حمل کالا از یک مبدا به مقصد مشخص است. البته این اصطلاح برای حمل‌ونقل‌های دریایی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

کانتینر چیست؟ ابزاری برای حمل و نقل محموله‌های تجاری

انواع کانتینر؛ دسته بندی بر اساس 

کانتینر‌ها انواع مختلفی دارند که بر‌اساس نوع کاربرد، میزان بار و روش بارگیری آن‌ها به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. میزان بار مجاز بر اساس ابعاد کانتینر و اطلاعات درج شده روی در آن مشخص می‌شود. برای شناخت بهتر انواع کانتینر، در ادامه در مورد هر نوع به طور کامل توضیح داده شده است:

کانتینر عمومی؛ متداول‌ترین کانتینر برای حمل‌ونقل خشک

کانتینر عمومی که با نام کانتینر مخصوص حمل و نقل خشک نیز شناخته می‌شود، در اندازه‌های 20 و 40 فوت برای حمل و نقل دریایی، ریلی و زمینی کاربرد دارد. عمده محصولاتی که به‌وسیله این کانتینر‌ها جابه‌جا می‌شود، محموله‌های معمولی و خشک است که به دما و رطوبت حساس نیستند. چهار طرف این کانتینر‌ها دیوار داشته و مسقف است. این نوع کانتینر هیچ نوع وسیله‌‌ای برای کنترل دما یا رطوبت داخل خود ندارد. در ادامه در مورد میزان حجم بار کانتینرهای 20 و 40 فوت توضیح داده‌ایم:

کانتینر 20 فوت؛ کوچک‌ترین سایز کانتینر استاندارد

کانتینر 20 فوتی برای محمولات وزین استفاده می‌شود. ظرفیت وزنی کانتینر 20 فوتی از 21 تن تا 26 یا حتی 28 تن متفاوت است. در کانتینرهای 20 فوت GP) General Purpose) حدودا 21 تن بار می‌توان بارگیری کرد و کانتینرهای 20 فوت HD) Heavy Duty) تا 26 یا حتی 28 تن بار را می‌توانند بارگیری کنند. از این کانتینرها به‌طور گسترده در حمل و نقل هوایی، زمینی و دریایی استفاده می‌شود. 

کانتینر‌های 40 فوت؛ مخصوص جابه‌جایی بارهای حجیم

کانتینر‌های 40 فوت برای جابه‌جایی بار‌های حجیم مانند ماشین آلات صنعتی، الیاف و پنبه مناسب هستند. به‌طور معمول، برای بارگیری کانتینر‌های 40 فوت، بارگیری تا 29 تن بار مجاز است. البته هنگام استفاده از انواع کانتینر برای حمل و نقل زمینی یا هر کالای دیگری باید به csc plate کانتینرها که روی درب انواع کانتینر نصب شده، دقت کرد. در این بخش اطلاعات  مشخص‌کننده ظرفیت وزنی یا حجمی کانتینرها درج شده است.

کانتینر روباز؛ مخصوص حمل بار‌های مرتفع

کانتینر روباز نیز مانند کانتینر عمومی در ۴ طرف دیوار دارد؛ با‌این‌حال، سقف آن باز است. بارگیری محموله‌ها نیز از سقف آن انجام می‌شود. به‌همین‌دلیل از کانتینر روباز می‌توان برای بارگیری محموله‌های مرتفع استفاده کرد. کانتینرهای روباز نیز در ابعاد 20 و 40 فوت ساخته می‌شوند. 

کانتینر دو در؛ مناسب‌ترین نوع کانتینر برای حمل 2 محموله

کانتینر‌های دو در به‌عنوان کانتینر تونلی نیز شناخته می‌شود. در دو سر کانتینر‌های تونلی، در تعبیه شده است. از این درها برای بارگیری یا تخلیه از آن استفاده می‌شود. این کانتینرهای دو در برای بارگیری 2 محموله بسیار مناسب هستند زیرا دسترسی به هر دو بار را فراهم می‌کنند. علاوه بر این مورد،  این کانتینر‌ها برای جابه‌جایی آهن و فولاد کاربرد دارد؛ زیرا مهر و موم آن به‌گونه‌ای ایجاد شده است که در برابر تغییرات دمایی مقاوم است. کانتینرهای تونلی نیز در دو سایز 20 و 40 فوت ساخته می‌شود.

کانتینر یخچال‌دار؛ انتخابی مناسب برای محموله‌های حساس به دما

برای حمل برخی مواد مانند دارو یا مواد خوراکی فاسد شدنی، نیاز است تا دما درون کانتینر کنترل شود. کانتینر‌های یخچال‌دار با تعبیه تنظیم‌کننده رطوبت، تهویه و تثبیت دمای داخلی، بهترین وسیله برای جابه‌جایی این نوع موارد هستند. افراد می‌توانند به تناسب کالای خود و حجم آن، هر یک از انواع کانتینر یخچال‌دار را انتخاب کنند. این کانتینر‌ها نیز مانند سایر کانتینر‌های معرفی‌شده در دو اندازه 20 فوت و 40 فوت ساخته می‌شوند. ظرفیت حجمی بارگیری این نوع کانیتنر‌ها نیز برای کانتینر 20 فوت 29 متر مکعب و برای 40 فوت 67 متر مکعب است.

دلایل استفاده از انواع کانتینر‌؛ مزایا و معایب استفاده از کانتینر چیست؟

کانتینرها به‌صورت چشمگیری در حمل‌ونقل‌های بین‌المللی استفاده می‌شوند. ما نیز در ادامه مزایا و معایب این جعبه‌های فلزی بزرگ را بررسی خواهیم کرد. از جمله مزایای استفاده از کانتینر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 انعطاف‌پذیری در حمل انواع کالاها
کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت حمل و نقل
افزایش امنیت و کاهش خطر آسیب دیدگی کالاها
قطعا کانتینرها در کنار همه مزایا، معایبی نیز دارند. از جمله مهم‌ترین معایب و چالش‌های این جعبه‌های حمل‌ونقل کالا به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:
محدودیت‌های فضایی و هزینه‌های زیرساختی بالا
مدیریت و بازگرداندن کانتینرهای خالی
احتمال استفاده برای قاچاق
شما نیز با‌توجه‌به هزینه و نیازهای خود می‌توانید شرایط حمل و نقل بار با کانتینر را بررسی و در صورت تمایل از این جعبه‌های بزرگ برای ارسال محموله‌های خود استفاده کنید.

 انعطاف‌پذیری در حمل انواع کالا؛ از جمله مزایا انواع کانتینر

استفاده از انواع کانتینر؛ روشی معمول برای حمل‌ونقل کالا

در این مقاله به پاسخ پرسش کانتینر چیست پرداختیم. کانتینر یک واحد حمل‌و‌نقل است که برای حمل انواع کالا و محصولات استفاده می‌شود. این واحد‌ها معمولاً از فلز ساخته شده‌ و از طریق درب‌ و قفل‌های تعبیه شده قابل دسترس هستند. کانتینر‌ها یکی از ابزارهای اصلی حمل‌و‌نقل بین‌المللی محسوب می‌شوند و در صنایع حمل‌و‌نقل و تجارت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. از نظر ابعاد نیز در دو سایز 20 و 40 فوت به تولید می‌رسند. اگر در مورد انواع کانتینر یا مزایا و معایب آن همچنان سوال دارید، با تماس با کارشناسان هانزا پرسش‌های خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ خواهند داد.